Kiaušinis – nuo ne atmenamų laikų maisto racione užima
svarbią vietą. Jo baltymas yra aukščiausios kokybės ir geriausiai absorbuojamas
organizmo, o trynyje gausu vitaminų. Įdomu,
tai , kad yra daugybė atvejų, kai pradedantys sportininkai bando gerti
kiaušinius. Žodį „bando“ pavartojau sąmoningai, dėl to, kad toks „pilimas“ į
skrandį dažniausiai ilgiau savaitės netrunka, arba papraščiausiai
nesusitvarkoma su šleikštuliu, kuris juntamas geriant nevirtą ir ne keptą
kiaušinį. Pamenu kai pats įkvėptas filmo „ROCKY“ gerdavau kiaušinius, iš
pradžių, nupurtydavo, galiausiai sueidavo kaip saldainiai. Ir visdėlto,
jausdavau, kaip mano skrandis sunkiai tvarkosi su mase kurią nurijau.
Pabandžiau pasidomėti ar sveika gerti žalius kiaušinius. Internete: visi kaip
susitarę sako, kad valgant žalius kiaušinius galima susirgti salmoneolioze, o
trynyje gausu cholesterolio. Kaip yra iš tikrųjų?
Salmoneliozė
Salmonella rūšies bakterijos dauginasi naminiuose ir
laukiniuose gyvūnuose. Salmoneliozė gali atsirasti vartojant termiškai
neapdorotus produktus. Kadangi žalias
kiaušinis nėra nei virtas nei keptas, tai dingsta galimybė salmonella
bakterijom žūti aukštoje temperatūroje. Tačiau , infekciniai sukėlėjai gali patekti į maistą ir nuo įrankių, kuriais
tarkim buvo pjaustyta žalia paukštiena, ar net nuo paviršiaus ant kurio buvo
laikomas salmonella bakterijos šaltinis, nuo neplautų daržovių. Ar net
nenusiplovus rankų!!! Taigi tikimybė užsikrėsti Salmonelioze , geriant kiaušinius itin maža
jei vartojame šviežius kiaušinius, prieš gėrimą juos nuplauname drugnu vandeniu.
Cholesterolis
Žali kiaušiniai nėra pripažįstami dar ir dėlto, kad trynyje yra cholesterolio, kuris tvirtinasi prie
kraujagyslių sienelių ir skatina aterosklerozės vystymasi, o geram sportininkui, gerai išvystyta
kraujotas sistema – labai svarbu. Tačiau, gerojo cholesterolio kiaušinyje yra
tiek pat kiek ir blogojo, o gerasis cholesterolis yra gyvybiškai svarbus .
Gerasis cholesterolis dalyvauja ląstelių statyboje, ypač svarbus galvos smegenų
bei nervų sistemos ląstelėms , tulžies
rūgščių sintezėje ir t.t... Trynys sudaro vieną trečiają kiaušinio,
todėl cholesterolio kiekis viename kiaušinyje nėra didelis. Taigi nemanau, kad
tai didžiausia problema vartojant žalius kiaušinius.
Trynio atskirimas nuo baltymo
Žinau, kad daugelis sukčiauja, gerdami kiaušinius ir atsikrato trynio, idant šleikštulys nebūtų
toks didelis ( tikrai nemanau, kad dėlto, jo išvengtų blogojo cholesterolio).
Tačiau, to ne vertėtų daryti jei jau geriame žalius kiaušinius. Trynyje, yra vitaminai ir mikroelementai,
kurių nėra kiaušinio baltyme.
Tikroji problema?
Pasitaikydavo tokių atvejų, kai išgėrus kiaušinį eidavau
pabėgioti į mišką. Ilgainiui, pradėdavo pykinti, ir spjaudydavausi rūgštimi.
Taip yra todėl, kad žalias kaiušinis yra labai sunkiai virškinamas. Tai labai
nenaudinga mum, nes virškinimui išnaudojama papildoma energija, beto kai
sunkiai virškinant, įsisavinama mažiau reikalingų meždiagų. Galiausiai mes
pralošiame. Tai manau ir yra iškart juntama, didžiausia problema, geriant
žalius kiaušinius.
Panaudota info. apie cholesterolį:
http://www.megaukismaistu.lt/index.php/maistines-medziagos/riebalai/37
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą